فهرست شناسایی 1-1 موقعییت جغرافیایی 2-1 پیشینه تاریخی 3-1 معماری قلعه 1-4 ساختار قلعه 5-1 تحلیل استاتیکی 6-1 معرفی شاه نشین آسیب شناسی 1-1 عوامل داخلی ضایعات 2-1 عوامل خارجی ضایعات مرمت
شناسایی موقعیت جغرافیایی: قلعه عظیم قلعه رودخان در فاصله 25 کیلومتری جنوب غرب فومن و در حوزه این شهرستان و بر قله کوه واقع است . این رشته کوههای کم ارتفاع که ادامه کوههای ماسوله داغ و پشتکوه است حد فاصل استان گیلان و زنجان بشمار میرود در سمـت راست این قلعه ، رودخــانه قلعه رودخان که از ارتفاعات ، سرچشمه گرفته و از جــنوب به شمــال در جریان اســت قرار دارد ، برای رســـیدن به قلـــعه بعد از عـــبور از شــهر فومن به سمت جنوب باید رفت و پس از گذشتن از روستاهای گشت ، کرد محله ، گشـــت رودخان ،سیاه کش ، شـــمس تلان گوراب پس ، مولس کام ، سید آباد، قلـــعه رودخان به روســتای حیدرآلات می رسیــم فاصله این روســتا از قلعه حدود 5 کیلومتر اسـت که در گذشته مالرو بوده است و اخیرا“ 5/1 کیلومتر از این مسیر توسط اداره کل منابع طبیعی در غــالب اجرای فاز یک طرح پارک جنگلی قلعه رودخان شن ریزی شده و پلهای بتــونی بر روی رودخانه ساخته شده است که می توان با اتومبیل بخش قابل ملاحظه ای از راه را پیمود .از رشــت تا این محل با مـــاشین حدود یک ســاعت طول میکــشد. برای حفظ اکوسیستم و بکر ماندن مناظر طبیعی بسیار زیبای جنگل و رودخانه ، میراث فرهنگی تصمیم گرفت تا بقیه راه را با مصالح طبیعی مانند چوب و سنگ و ســاخت پلهای چوبی ، پله بنـــدی و ایجاد شیبــهای ملایم اصلاح نماید. زمـــان لازم برای رسیدن به قلعه و در مرحله دوم حرکت که بصورت پیاده است حدود یک ساعت و نیم میباشد.
قلعه رودخان در متون تاریخی اگر چه قلعه رودخان طی زمان های متمادی مقرحکومت سلاطین گیلان بیه پس بوده است. اما تا قبل از قرن دهم هجری هیچ نامی از آن در متون تاریخی و جغرافیایی گیلان برده نشده است.برای اولین بار خچکو (خودزکو) محقق روســی لهستانی الاصل که در سال 1830 میلادی در گیلان مشغول بررسی بود این قلعه را دیده و از آن یاد کرده است.
با عنـایت با این که سلاطین اسحاقوند که نسبت خود را به اشکانیان می رساندند و از سال 550 تا 1002 ه ق بر قسمـت اعظم منــاطق بیه پس حکمــرانی داشتند، طبعاً از این قلعه که موقعیتی استراتژیکی داشت، به عنوان کانون فرمانروایی خود استفاده کرده و البته در طی ســـال های حکمرانی خود به مرمت آن همت گماشته اند به طوری که خوزکو از کتیبه سنگی سر در قلعه که حاوی مطالبی در مورد تجدید بنای آن در سال 918 تا 921 که توسط سلطان حسام الدین دباج اسحقی صورت گرفته است، یاد می کند. همچنین در زمان کریم خان زند و در سال 1175، هدایت خان حاکم فومن قلعه پرداخته و با نصـب توپ هایی، آنجا را برای دفاع از خود آماده نمود.