بخشی از متن: طراحی فرهنگسرا با رویکرد معماری اقلیمی 1) بیان مساله تحقیق :
فرهنگسرا می توانند فرهنگ و تمدن یک قوم را به نمایش و محلی برای بوجود آمدن هنجارها و کنش های مردم در مقیاس خرد و کلان باشد. فرهنگ که خود مبتنی بر اصول و قواعد حاکم بر یک محیط اجتماعی می باشد که حفظ آن باعث بوجود آمدن بستری برای حفظ هویت فرهنگی می باشد. امروزه وجود فرهنگسرا در کلان شهرها با توجه به اقلیم منطقه و طراحی اقلیمی می تواند جذب کاربران خود را به حداکثر ممکن ارتقاء دهد و بی توجهی به این مقوله باعث بوجود آمدن مشکلاتی مانند عدم درک صحیح طراحان و یا اقتباس طرح بدون ارتباط متقابل بین محیط و فرهنگ معضلات و ناکارآمدی فرهنگسراها را سبب شده که طراحی فرهنگسرا با رویکرد معماری اقلیمی در شهر شیراز می توانند معضلات کمبود و بحران ها انرژی را مرتفع سازد. با گسترش مصرف سوختهای فسیلی در قرن بیستم بهجای انرژیهای طبیعی، کارهای بسیار زیادی انجام شده که پس از مدتی محیط طبیعی به علت اثرات جانبی اینگونه سوختها آلوده و ناامن شد و از طرفی این امکانات جدید و بهظاهر بیپایان محدودتر شدند و آن زمانی بود که پایانپذیر بودنشان احساس شد. در این هنگام انسانها دوباره متوجه محیط اطرافشان شده است(فیاض،1392). ارتباط فضاهای یک واحد فرهنگی با طبیعت و استفاده از جریان هوای سالم به ساکنین شادابی میبخشد و با تقابل مجموع واحدهای فرهنگی با طبیعت پیرامونش، یک جامعهی سرزنده و پرنشاط حاصل خواهد آمد(عابدی، 1392). طراحی اقلیمی روشی است برای کاهش همهجانبه هزینه انرژی در ساختمان، طراحی ساختمان اولین خط دفاعی در برابر عوامل اقلیمی خارج بناست.در تمام آبوهواها، ساختمانهایی که بر اصول طراحی اقلیمی ساختهشدهاند، ضرورت گرمایش و سرمایش مکانیکی را به حداقل کاهش میدهند و در عوض از انرژی طبیعی موجود در اطراف ساختمان استفاده میکنند. .(قبادیان،1380) با استفاده صحیح از مصالح بومی و تلفیق آنها با شرایط جدید ساخت و ساز و بهرهگیری از تجربیات متخصصین کارآمد در امر انرژی میتوان از انرژیهای قابل تجدید همچون انرژی خورشید و باد جهت سرمایش گرمایش و تهویه ساختمان حداکثر استفاده را برد (خدابخشی، 1390)
2) اهمیت موضوع تحقیق و دلایل انتخاب آن : ایجاد مکانی جهت برپایی نمایشگاهها، برگزاری سمینارها و همایشها و... جمعآوری آثار هنرمندان و معرفی مکان دائمی جهت انجام امور فرهنگی- هنری و مطالعاتی درزمینه? شناخت، معرفی و گسترش هنرهایی همچون؛ نجوم، خاتمسازی، گلیمبافی، معرقکاری، قالیبافی، گره چینی، حجاری، نگارگری... در شهر امری است که بهتبع ضرورت ایجادشده پدیدار میگردد.(کشاورز، 1393) کمبود شدید سرانه در بخش فرهنگی باعث گردیده است تا در طرح جامع نیز به احداث فرهنگسرا عمده تأکید فراوان گردد و در این راستا طراحی فرهنگسرا با رویکرد معماری اقلیمی در شهر شیراز که با احیای روح زندگی در قالب فضایی معماری به خلق مأمنی برای گردهماییها در فرهنگسرا با مقیاس شهری و منطقهای امری ضروری و اساسی است.
اهمیت و ضرورت تأثیر اقلیم بر معماری، انجام مطالعات و پژوهش های جامعی رادر این زمینه ایجاب می کند به ویژه در کشور ما که تنوع اقلیمی و معماری متنوعی را نیز داشته است. اقلیم هر منطقه را می توان؛ مجموعه ی منظمی از پوشش گیاهی، میزان بارش، حرارت، دما و تابش آفتاب آن منطقه تعریف کرد. برای تعیین ساختارهای معماری هر منطقه و بالا بردن آسایش ساکنان آن، توجه به ویژگی های آب وهوایی محلی اجتناب ناپذیر است. (مغانی رحیمی، 1389) انسان از دیرباز در تلاش بوده تا نهتنها با طبیعت پیرامونش سازگاری یابد، بلکه به طرق مختلف درصدد بوده تا عناصر طبیعی را در جهت آسایش خودکنترل و تعدیل کند.به دنبال پیشرفتهای صنعتی، و از تکنولوژی بهعنوان ابزاری برای رسیدن به خواستههای خود بهرهگیری کرد ولی این امر نهتنها انسان را از طبیعت بینیاز نکرد، بلکه با بیتوجهی به طبیعتی که خود جزئی از آن بود همراه شد. ازجمله اولویتهای اساسی که امروزه در سیاست اکثر کشورها – همسو باسیاستهای جهانی - قرار دارد، توجه به مسائل مربوط به حفاظت از محیط زیست و بهینهسازی مصرف انرژی میباشد(رادمنش و راحیل، 1391).